Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

{ RELATED_TOPICS }
 Tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Technika jazdy GS

Raceman

5

5378

09 lut 2018, 11:53

Raceman Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Technika jazdy na tykach

[ Przejdź na stronęPrzejdź na stronę: 1, 2 ]

Raceman

15

5035

21 maja 2012, 21:47

michalk Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Film technika jazdy. Co zmienić

bruno824

2

4679

16 lut 2017, 12:29

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Sztuka bezpiecznej jazdy na nartach.

Adrian

10

2208

21 cze 2011, 8:02

narciarz70 Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Główne błędy w technice jazdy na nartach.

Raceman

15

28309

15 lip 2012, 23:01

lopatka Wyświetl najnowszy post

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 213 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Technika jazdy na nartach.
PostZamieszczono: 15 paź 2011, 16:21

Obrazki: 0
Podziękował : 29 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy
Raceman pisze:
Ja własnie jak jest kopny śnieg właśnie robie tak wg starego stylu, odbicie z dolnej narty, przeskok na drugą nogę .

Cieszę się! Tylko nie rozumiem dlaczego stary ;) . Ale z tym ODBICIEM to prze3sadziłeś. W gębokim sniegu bardzo liczy się czucie jego oporu , wtedy szybko korygujemy wielkoscią skrętu i nawet odchyleniem do tyłu (czuby wypływają) nabieramy odpowiednią prędkość. Kiedyś dużo plywałem na winsurfingu Wprowadzenia go w slizg wymagalo tego czucia.
W jezdzie na nartach , w zależnosci od warunkow stosuję rozne sztuczki aby przejechać to sprawnie.
Trudno mi powiedzieć jakich technik używam.
Lubie jazde sytuacyjną , wiec jak mam okazję wybieram warunki trudniejsze.
Przestawiłem sie na tech. karwingową bardzo dawno. Szybko przekonalem sie , ze zabija mi uniwersalny sposób jazdy.Doszlo do tego ,że "wstydzilem" się
skrętu jak nie był cięty.
Mam to za sobą ( z wyjątkiem snowboardu) Teraz robię to jak mam na to ochotę.
Nie można być niewolnikiem jednej techniki.

Wyświetl profil Prywatny album  

PostZamieszczono: 16 paź 2011, 10:38

Obrazki: 17
Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy
Dni na nartach: 3
mihumor pisze:
Jazda w puchu na slalomce to sztuka nie lada i wymaga sporo wysiłku i umiejętności. Co tu gadać, jeśli jeszcze jest stromo to jakoś leci ale jak się zaczyna robić mniej stromo to narty toną i trzeba siadać mocniej na tyły ( w zasadzie tyły trzeba obciążać cały czas zwłaszcza jak się ma je czym obciążać czyli co innego powie chudy mizerok a co innego kawał chłopa). Ja mniemam,że na górze byłeś świeży i było nieco stromiej a na dole już pary brakowało a nary bardziej tonęły . Do tego stok nieco przejechany na co tego typu narty reagują nerwowo i dochodzi dodatkowo kontrola ich nerwowości i nieprzewidywalności. Nieco inaczej jedzie się w dziewiczym puchu niż w puchu przemielonym przez innych, to się ma trochę jak jazda po sztruksie z jazdą po zmęczonym. Dla mnie bardzo fajny przejazd pokazujący jak człowiek zmaga się z oporem materii 8-)

nic dodać , nic ująć :D
jazda po stoku kiedy świeżego śniegu jest tak do ok. 5-10 cm i narta w zasadzie jedzie po twardym jest zupełnie inna niż wtedy kiedy jest już go tyle ,że trzeba się pilnować ,żeby nam dzioby nart nie wjechały pod śnieg , bo wtedy murowana gleba . Oczywiście na jazdę w takich warunkach ma również wpływ to na jakich nartach to robimy ( długość , szerokość pod butem , flex narty , itd ) . Jednak wg mnie najważniejsze jest tzw. czucie śniegu ( Staroman to fajnie opisał ) czyli musimy tak obciążać narty , balansować ciałem , aby cały czas czuć opór śniegu pod nogami . Pozwala nam to na płynną jazdę , bez nurkowania dziobów pod pokrywę śniegu . Ja staram się wtedy obciążać narty równomiernie ,ale też w tym sezonie pewnie spróbuję sposobu Staromana . Oby tylko były ku temu odpowiednie warunki śniegowe.

PostZamieszczono: 16 paź 2011, 18:37

aklim pisze:
Ja staram się wtedy obciążać narty równomiernie

I to jest też poprawnie. Jeżeli tak jadę staram się mieć rownowagę i równe obciążenie 50%/50% a skręt wyprowadzam subtelnie zmieniając obciążenie narty dolnej, lub więcej uwagi poświęcam na płaski ruch skrętny stóp *najłatwiej zmienić kąt prowadzący nart. Układ dostokowy jest funkcją predkości. Raczej z nim nie przesadzam.
Jazdę uważam za poprawna jak udaje mi sie bez zakłócen kontynuować skręty (chodzi o płynność).

Ci co jezdzili w kopnym śniegu wiedzą jak trudno wykonywać jazdę PŁYNNĄ. Jak szybko można utracić równowagę , ktorej poprawę jest bardzo trudno odzyskać (zatapianie sie natychmiastowe nart).Łatwiej jechać krótkim skrętem (ze względu na mniejszy problem z równowagą). Jest jeszcze jedna wazna sprawa. Nie wolno myśleć , że za chwilę zaczepimy o coś pod śniegiem.

PostZamieszczono: 16 paź 2011, 19:36

Podziękował : 84 razy
Otrzymał podziękowań: 92 razy
Na slalomce to może i tak jest, ja na stromym to rzeczywiście tak jak Nico pisze niemniej na bardziej płaskim to jazda na takiej narcie w puchu to dla mnie totalna padaka, na długosci 165cm przy mojej wadze (90 kg) bez solidnego obciązenia tyłów to narty zwyczajnie toną i nie jadą, tracą prędkość, najgorsze przejście ze stromego w nagłe wypłaszczenia albo wjazd na wypłaszczeniu w nawiany, głębszy śnieg. Różnica z jazdą na narcie szerszej jest kosmiczna, to różnica między takimi nartami a slalomką jest taka jak jazdy na slalomce w puchu i jazdy na butach. Na nartach AM w puchu jadę każdy skręt jaki chcę i nie ma problemu, nie zastanawiam się jak, po prostu jazda jest naturalna i zmienna w zależności od terenu. Po latach jazdy na nartach race został mi w puchu nawyk zbytniego obciążania tyłów, zwłaszcza przy jeździe dłuższym skrętem na mniej stromych odcinkach.

PostZamieszczono: 16 paź 2011, 19:52

mihumor pisze:
Na slalomce to może i tak jest, ja na stromym to rzeczywiście tak jak Nico pisze niemniej na bardziej płaskim to jazda na takiej narcie w puchu to dla mnie totalna padaka, na długosci 165cm przy mojej wadze (90 kg) bez solidnego obciązenia tyłów to narty zwyczajnie toną i nie jadą, tracą prędkość, najgorsze przejście ze stromego w nagłe wypłaszczenia albo wjazd na wypłaszczeniu w nawiany, głębszy śnieg. Różnica z jazdą na narcie szerszej jest kosmiczna, to różnica między takimi nartami a slalomką jest taka jak jazdy na slalomce w puchu i jazdy na butach. Na nartach AM w puchu jadę każdy skręt jaki chcę i nie ma problemu, nie zastanawiam się jak, po prostu jazda jest naturalna i zmienna w zależności od terenu. Po latach jazdy na nartach race został mi w puchu nawyk zbytniego obciążania tyłów, zwłaszcza przy jeździe dłuższym skrętem na mniej stromych odcinkach.

W całości się zgadzam.Dlatego wczesniej proponowałem tą deptułę. Wynosisz nartę nad snieg (bez odchylania) i zanim ona zatopi sie w śniegu kończysz skręt i wynosisz na powierzchnie drugą nartę itd.Najważniejsza jest jednak optymalna predkośc (tak jak na desce z żaglem) aby być w ślizgu (opory najmniejsze) a nie orać butami. Odchylenie na tyły nie moze być pozycją stałą (kto to wytrzyma!)
Najlepsze wyniki osiąga się jak jedzie się rytmicznie (łatwo utrzymać rownowagę).

PostZamieszczono: 16 paź 2011, 20:03

Obrazki: 17
Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy
Dni na nartach: 3
mihumor pisze:
Na slalomce to może i tak jest, ja na stromym to rzeczywiście tak jak Nico pisze niemniej na bardziej płaskim to jazda na takiej narcie w puchu to dla mnie totalna padaka, na długosci 165cm przy mojej wadze (90 kg) bez solidnego obciązenia tyłów to narty zwyczajnie toną i nie jadą.......

tutaj jak w F1 ;) - wysocy i ciężsi ( 186/93) mają gorzej :|
generalnie na każdej narcie można pojechać po głębszym śniegu , ale dużo przyjemniej to robić na nartach do tego w jakiś tam sposób dedykowanych

PostZamieszczono: 05 sty 2012, 10:37
Awatar użytkownika

Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Imię: Filip
Dni na nartach: 52
Do analiz długiego skrętu-fajnie pokazane,w zwolnionym tempie:

http://www.youtube.com/watch?v=OM8pBkdF ... re=related

PostZamieszczono: 05 sty 2012, 13:30
Awatar użytkownika

Obrazki: 25
Podziękował : 405 razy
Otrzymał podziękowań: 445 razy
Imię: Michał
Dni na nartach: 0
Super filmik :), tylko dlaczego wchodząc w skręt i w jego trakcie gość strasznie szeroko ma rozłożone ręce? zewnętrzną rękę ma bardzo wysoko i wygląda to jakby bark i tułów miał cofnięty do tyłu "otwarty czy od stoku"??, dopiero wychodząc ze skrętu wysuwa bark zewnętrzny i ręce do przodu, po czym wychodzi w górę i przechodząc w następny skręt znowu to samo. Czy taka jazda jest bardziej efektowna czy efektywna.? No chyba, że to tylko wrażenie przez efekt "slow motion" a w rzeczywistości gość jedzie na tyle szybko że dzieje się to przez prędkość i działające na niego siły i wszystko jest OK.??

PostZamieszczono: 05 sty 2012, 17:07
Awatar użytkownika

Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Imię: Filip
Dni na nartach: 52
Ma szeroko ramiona,bo to nie jest skręt zawodniczy,tylko pokaz-ułatwia zachowanie równowagi.
Podejrzewam,że skręt wykonywany jest na dużej szybkości,z bardzo szybką zmianą krawędzi-czyli dynamicznie.To nie nw,tylko kompensacja z silnym odwiedzeniem nóg i antycypacją skrętu.
Co do wysokości ramienia zewnętrznego.Nigdy nie jest dłoń powyżej barku,żeby nie spowodować utraty nacisku na zwenętrzną nartę,Po drugie,w fazie sterowania stopniowe obniżanie ramienia,wraz ze zwiększeniem napięcia barku pomaga zwiększyć nacis na zewnętrzą nartę.
Bark nie jest cofnięty.Jest mniej więcej na wysokości kolana nogi zewnętrznej,jego przesunięcie w końcowej fazie skrętu pozwala na szybszy dojaz narty zewnętrzej do wysokości wewnętrznej,tak by zrównać je przed zmianą krawędzi.
Taka jazda jest i efektywna i efektowna.
W ujęciach od tyłu fajnie widać w jakim pochyleniu do środka skrętu jest narciarz-czyli jest i szybko i dość ciasno,mocno podkręca skrę-więc siła odśrodkowa całkiem spora.

Za ten post autor filipski otrzymał podziękowanie od Niko130(16 mar 2012, 8:06)
Ocena:8.33%

PostZamieszczono: 05 sty 2012, 17:38
Awatar użytkownika

Obrazki: 25
Podziękował : 405 razy
Otrzymał podziękowań: 445 razy
Imię: Michał
Dni na nartach: 0
Dzięki, za wyjaśnienie!!! Pochylenie do środka skrętu ma faktycznie niezłe momentami widać jak podpiera sie wew ręką, podejrzewam że prędkość w rzeczywistości miał całkiem konkretną. Oglądałem filmik kilka razy, zgadza się że skręty mocno podkręca. W każdym bądź razie naprawdę konkretna jazda!!

PostZamieszczono: 12 sty 2012, 23:28

To wrzucę filmik z wczoraj czyli debiut w tym sezonie. Jeździło mi się dosyć kiepsko ale zawsze tak mam na początku sezonu, jakieś uwstecznienie czuje i muszę się wjeździć. Warunki były miękkie,od połowy stoku śnieg "łapał narty". Na końcu filmiku jest efekt takiego złapania, coś źle pojechałem, złapało nartę, ta się wypięła i "nie ustałem telemarku" :mrgreen: To była solidna gleba bo rzuciło mnie o stok głową w dół i pięknie p.... potylicą, szczęście, że kask się sprawdził. Później jeździłem i było ok ale dziś wszystko mnie boli a najbardziej szyja i ręce.Filmik kręcony na począku, później były dokrętki ale bez kaskaderki :mrgreen: Dopiero po 3 godzinach jazdy złapałem trochę luzu i swobody
http://www.youtube.com/watch?v=vtFMdsVt ... e=youtu.be

Za ten post autor mihumor otrzymał podziękowanie od aklim(13 sty 2012, 21:53)
Ocena:8.33%

PostZamieszczono: 12 sty 2012, 23:43
Moderator
Awatar użytkownika

Obrazki: 4
Podziękował : 857 razy
Otrzymał podziękowań: 592 razy
Imię: Marcin
Dni na nartach: 1
Michał a na ile masz ustawione wiązania?

PostZamieszczono: 12 sty 2012, 23:46

Dobre pytanie, generalnie ustawiam na 8 ale wczoraj co mnie tknęło i utaiłem na 7,5 bo niby pierwsza jazda w sezonie i takie tam pierdoły, to był błąd, muszę ustawiać to mocniej trochę tylko jakoś tak zawsze jeździłem na takim ustawieniu i było ok

PostZamieszczono: 12 sty 2012, 23:48
Moderator
Awatar użytkownika

Obrazki: 4
Podziękował : 857 razy
Otrzymał podziękowań: 592 razy
Imię: Marcin
Dni na nartach: 1
I to było - moim zdaniem - przyczyną wypięcia się narty a co za tym idzie w dalszej kolejności pięknego fikołka.

PostZamieszczono: 14 mar 2012, 23:04

Obrazki: 1
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy
youcanski.com

Polecam do poczytania na nieprzespane noce!!!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 213 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Następna

{ RELATED_TOPICS }
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Technika jazdy GS

Raceman

5

5378

09 lut 2018, 11:53

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Technika jazdy na tykach

Raceman

15

5035

21 maja 2012, 21:47

michalk Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Film technika jazdy. Co zmienić

bruno824

2

4679

16 lut 2017, 12:29

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Sztuka bezpiecznej jazdy na nartach.

Adrian

10

2208

21 cze 2011, 8:02

narciarz70 Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Główne błędy w technice jazdy na nartach.

Raceman

15

28309

15 lip 2012, 23:01

lopatka Wyświetl najnowszy post

{ RELATED_TOPICS }