Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

{ RELATED_TOPICS }
 Tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Technika jazdy GS

Raceman

5

5378

09 lut 2018, 11:53

Raceman Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Technika jazdy na tykach

[ Przejdź na stronęPrzejdź na stronę: 1, 2 ]

Raceman

15

5035

21 maja 2012, 21:47

michalk Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Film technika jazdy. Co zmienić

bruno824

2

4679

16 lut 2017, 12:29

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Sztuka bezpiecznej jazdy na nartach.

Adrian

10

2208

21 cze 2011, 8:02

narciarz70 Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Główne błędy w technice jazdy na nartach.

Raceman

15

28303

15 lip 2012, 23:01

lopatka Wyświetl najnowszy post

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 213 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Technika jazdy na nartach.
PostZamieszczono: 20 mar 2012, 23:46
Awatar użytkownika

Obrazki: 0
Podziękował : 463 razy
Otrzymał podziękowań: 311 razy
Imię: Marek
Dni na nartach: 19
Ale się pośmiałem. Dobre!

Wyświetl profil Prywatny album  

PostZamieszczono: 21 mar 2012, 9:13
Awatar użytkownika

Obrazki: 25
Podziękował : 405 razy
Otrzymał podziękowań: 445 razy
Imię: Michał
Dni na nartach: 0
mihumor pisze:
To tak trochę jak z tymi modelkami co reklamują kremy na plakatach a pani poseł mówi,że to zakazane bo nikt nie jest tak gładki naprawdę, te filmiki tak trochę wyglądają - niemniej nie podważam umiejętności jeżdżących bo jakby mnie filmowali tymi środkami to i tak by wyszła El Dupa :mrgreen:
eee nie przesadzaj, na filmiku z lubomierza aż tak źle nie było :) jakby mieć odpowiedni sprzęt i operatorów do filmowania to ew. braki by się na etapie montażu skorygowało w filmowym fotoszopie 8-) . no może poza tym skakaniem na luźnym śniegu po muldach bo kolana bolą mnie od samego oglądania :(.

PostZamieszczono: 26 mar 2012, 11:46
Moderator
Awatar użytkownika

Obrazki: 4
Podziękował : 857 razy
Otrzymał podziękowań: 592 razy
Imię: Marcin
Dni na nartach: 1
Kolejny filmik z serii BMW Xdrive
http://www.skiline.cc/skimovie/e0mie#.T ... Y.facebook
Baaardzo twarda trasa, stroma i jechane na krótkich nartach...

PostZamieszczono: 26 mar 2012, 17:39

Podziękował : 19 razy
Otrzymał podziękowań: 43 razy
Cos nie tak z linkiem

PostZamieszczono: 26 mar 2012, 18:25
Moderator
Awatar użytkownika

Teraz lepiej.

PostZamieszczono: 29 mar 2012, 9:19
Moderator
Awatar użytkownika

niezłe filmy ....
i to

PostZamieszczono: 04 kwie 2012, 21:39
Moderator
Awatar użytkownika

Dzięki uprzejmości Mirolla75, Lopatki i Nurka1974 który posklejał film i dodał podkład muzyczny, puszczam w obieg filmik kręcony w ostatni dzień pobytu w dolinie Zillertal, przez to miałem nogi jak z waty bez mocy a bolały jak stare zęby....

proszę o łagodny wymiar kary

PostZamieszczono: 05 kwie 2012, 22:05

Podziękował : 172 razy
Otrzymał podziękowań: 202 razy
Imię: Mariusz
Dni na nartach: 12
Raceman pisze:
Dzięki uprzejmości Mirolla75, Lopatki i Nurka1974 który posklejał film i dodał podkład muzyczny, puszczam w obieg filmik kręcony w ostatni dzień pobytu w dolinie Zillertal, przez to miałem nogi jak z waty bez mocy a bolały jak stare zęby....

proszę o łagodny wymiar kary

Mirek dobrze kręcił (przynajmniej nadążał za Tobą :ugeek: ), ale zapomniałem mu powiedzieć żeby obiektyw przecierał co jakiś czas, byłoby lepiej widać ślady na śniegu. Co do samej techniki to się nie znam, ale poziom agresji w jeździe to masz jak Naoki Yuasa.
Mogę podrasować trochę (zwiększę kontrast, uratuję trochę w światłach, ewentualnie dodam Slo Motion) ten filmik i wrzucić na Vimeo z hasłem. Ale to za tydzień, bo na Vimeo jest limit 1 film HD/tydzień i już go wyczerpałem :mrgreen: .

PostZamieszczono: 06 kwie 2012, 20:04

Podziękował : 84 razy
Otrzymał podziękowań: 92 razy
Raceman
- pierwsze, jak chcesz mieć fajny filmik to musisz wolniej jechać bo w 3/4 filmu widzę znikający punkt :mrgreen:
- na początku filmu jest chyba dosyć stromo, jak inicjujesz skręt krótki w prawo ruchem prawej ręki to lewą robisz dziwny ruch do boku - ruch zbędny wprowadzający zamęt w pozycji, podobnie ale ze słabszym akcentem przy skręcie w lewo, przez to w każdym skręcie przez pewien niedługi czas bardzo szeroko prowadzisz ręce. Za dużo ruchu rękami, wejście w skręt też robisz bardzo szybko, jakbyś w niego wskakiwał, ta inicjacja jest jak dla mnie za szybka, za agresywna i jazda przez moment wygląda na nerwową i siłową przez co pozycja na nartach jest niespokojna i taka szarpana. Im bardziej wydłużasz skręt tym jest spokojniej i bardziej harmonijnie, pewnie też szybciej bo odjeżdżasz w dal.

PostZamieszczono: 06 kwie 2012, 20:27
Awatar użytkownika

Obrazki: 31
Podziękował : 164 razy
Otrzymał podziękowań: 343 razy
Imię: tadeusz
Dni na nartach: 0
mihumor pisze:
Raceman
- pierwsze, jak chcesz mieć fajny filmik to musisz wolniej jechać bo w 3/4 filmu widzę znikający punkt :mrgreen:
- na początku filmu jest chyba dosyć stromo, jak inicjujesz skręt krótki w prawo ruchem prawej ręki to lewą robisz dziwny ruch do boku - ruch zbędny wprowadzający zamęt w pozycji, podobnie ale ze słabszym akcentem przy skręcie w lewo, przez to w każdym skręcie przez pewien niedługi czas bardzo szeroko prowadzisz ręce. Za dużo ruchu rękami, wejście w skręt też robisz bardzo szybko, jakbyś w niego wskakiwał, ta inicjacja jest jak dla mnie za szybka, za agresywna i jazda przez moment wygląda na nerwową i siłową przez co pozycja na nartach jest niespokojna i taka szarpana. Im bardziej wydłużasz skręt tym jest spokojniej i bardziej harmonijnie, pewnie też szybciej bo odjeżdżasz w dal.

No, toś sobie nagrabił :lol: :lol: :lol:

Sezon 2012/2013 - 4

PostZamieszczono: 06 kwie 2012, 20:32

Podziękował : 84 razy
Otrzymał podziękowań: 92 razy
Etam, trzeba coś pisać bo mały ruch na łamach - zawsze można potraktować to jako prowokację :mrgreen: Raceman za szybko jeździ generalnie :mrgreen: :twisted:

PostZamieszczono: 06 kwie 2012, 21:22

Podziękował : 29 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy
mihumor pisze:
Raceman

tadek49 pisze:
No, toś sobie nagrabił :lol: :lol: :lol:

Dlaczego.
To są dowody:Obrazek Obrazek Obrazek
a powinno być tak:Obrazek Obrazek

Skrety krótkie jeżdzi się inaczej niż długie. Nie wiem jak to można spasować do jazdy w tyczkach.
Jest jeszcze jeden problem Ci austraccy instruktorzy w skręcie krótkim jadą w rytmie zejsci-wyjscie, raceman jedzie zejscie,zejscie,zejscie-wyjscie.Mihumor ma rację, raceman "wskakuje w skręt" i zapiera się w nim nartami (skrobie snieg) zamiast go ciąć.
Jesli nie wierzycie (patrz filmiki) to porównajcie czas w jakim oni wykonują skręt nart, a w jakim raceman.
Są nawet momenty gdzie wyrażnie ucieka mu narta dolna. To jest słaba interakcja ze sniegiem. Nie wyobrażan sobie jazdy takim skretem na lodzie. Narty (komórki, albo równorzędne) ani krawędzie 87* nie pomogą.Mam mnóstwo fotek one pokazują obslizgi nart), ale system na forum jest uciążliwy przy ich wklejaniu.
Pozdrawiam!

PostZamieszczono: 07 kwie 2012, 11:02
Moderator
Awatar użytkownika

Więc tak , warunki przez prawie 6 dni były takie że z rana był beton - w południowych stokach dosłownie lód, popołudniem zaś było bryjowato , ale nie dosłownie jednak.
Dalej, część filmu początek jadę na komórkach Omeglass a od 1.06 do 1.42 min jadę na nartach gigantowych stąd jazda całkiem innym promieniem skrętu i inną szybkością. Problem jest w tym że naprawdę macham rękami ale przy mocnym ciśnięciu na slalomkach jakoś tak mi wychodzi, generalnie nie jeżdżę nigdy by zwieźć cztery litery zawsze z konkretnym zadaniem agresywności. Zauważyłem że większość ludzi mając SLe jeździ na nich jak na GSach. Staram się jeździć na dechach takim stylem do jakiego są przeznaczone.

PostZamieszczono: 07 kwie 2012, 19:09

Podziękował : 172 razy
Otrzymał podziękowań: 202 razy
Imię: Mariusz
Dni na nartach: 12
Andrzej Jan Bachleda powiedział kiedyś (z pamięci wiec może nie dokładnie), że nieważny jest styl, tylko żeby zjechać z góry na dół, na dodatek czasem szybko. Nie znam się na technice, z tego co widziałem na żywo Marcin jeździ skutecznie, czyli bezpiecznie z kontrolą i szybko. Potrafi też pojechać wolno, np. za mną :) podczas filmowania. Filmik z tego przejazdu wrzucę wkrótce (limit Vimeo) to będzie można wywalić mi wszystkie moje grzechy. Będzie widać jak Marcin jechał blisko i jak dostosował się do mojego dziwnego toru i stylu jazdy.

Za ten post autor lopatka otrzymał podziękowanie od Raceman(08 kwie 2012, 10:25)
Ocena:8.33%

PostZamieszczono: 07 kwie 2012, 20:45

Podziękował : 29 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy
Andrzej na pewno tego nie powiedział. To był stylowo jeżdżący zawodnik. Jan natomiast miał styl pełen chaosu. To mógł powiedzieć , kiedy mu to własnie zarzucano. A skuteczość - tylko na krajowych stokach. To są fakty.

Za ten post autor Niko130 otrzymał podziękowanie od gajowy01(07 kwie 2012, 21:11)
Ocena:8.33%

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 213 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna

{ RELATED_TOPICS }
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Technika jazdy GS

Raceman

5

5378

09 lut 2018, 11:53

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Technika jazdy na tykach

Raceman

15

5035

21 maja 2012, 21:47

michalk Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Film technika jazdy. Co zmienić

bruno824

2

4679

16 lut 2017, 12:29

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Sztuka bezpiecznej jazdy na nartach.

Adrian

10

2208

21 cze 2011, 8:02

narciarz70 Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Główne błędy w technice jazdy na nartach.

Raceman

15

28303

15 lip 2012, 23:01

lopatka Wyświetl najnowszy post

{ RELATED_TOPICS }