Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

{ RELATED_TOPICS }
 Tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Jak dobrać gogle narciarskie?

[ Przejdź na stronęPrzejdź na stronę: 1, 2 ]

Snowfuny

18

7862

20 paź 2014, 15:44

W W Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Narty ALL MOUNTAIN

T0masZ

1

3726

15 gru 2018, 0:03

Raceman Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Jakie narty?

bato515

1

4047

06 gru 2016, 10:40

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Narty do Freestyle

szymonkoscian

16

6375

28 lis 2015, 17:23

Olek2431 Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. narty dla młodego

aklim

2

4184

05 gru 2011, 0:44

mihumor Wyświetl najnowszy post

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak dobrać narty?
PostZamieszczono: 28 lis 2013, 0:22
Moderator
Awatar użytkownika

Obrazki: 4
Podziękował : 857 razy
Otrzymał podziękowań: 592 razy
Imię: Marcin
Dni na nartach: 1
Na początek chciałem powiedzieć że dobór nart to nie taka łatwa sprawa.
O ile ktoś początkujący i w ogóle nie czuje sprawy, zdaje się na poradę sprzedawcy w sklepie (uwaga na sprzedawców-niezłe ziółka) jest podawany model dla początkującego i po sprawie. Za zwyczaj po 1-2 sezonach i tak te narty są do wymiany ze względu na większe umiejętności.
Ale ja chciałem poruszyć jeden temat właśnie jak dobrać dla siebie dobrze narty.
Nie ma problemu z doświadczonym narciarzem ale każdemu nowicjuszowi jak i średniozaawansowanemu polecam wizytę w specjalistycznych MAŁYCH sklepach prowadzonych przez ludzi z pasją. Na pewno nie będą się ścigać z kolegą kto dziś ma lepszy utarg, doradzą sensownie by w mądrych pieniądzach, jakąś klasową nartę.
Przestrzegam przed wszelkiego rodzaju hipermarketami, srekatlonami, giełdami itd.
Więc rozpoczynając poszukiwania warto poczytać trochę na forach narciarskich co i jak.
Potem najlepiej odwiedzić strony internetowe producentów nart i sprawdzić nas interesujący dział.
Potem szukamy nie za dużych sklepów ( pytamy dobrych narciarzy czy mają kogoś z polecenia - tak najlepiej ) pytamy o cenę interesującego nas modelu ( uważamy by narta była katalogowa ). Pan w sklepie ( pasjonat ) na pewno nam doradzi-naprowadzi i sprzeda.
Najlepiej jak mają serwis zaraz zamontują i ustawią wiązanie pod nas.
Na stoku jeździmy uśmiechnięci i radośni i polecamy swoim dobrym znajomym mały sklepik ( tu dzież serwis) .

Wyświetl profil Prywatny album  

Tytuł: Re: Jak dobrać narty?
PostZamieszczono: 28 lis 2013, 8:23
Awatar użytkownika

Obrazki: 5
Podziękował : 499 razy
Otrzymał podziękowań: 514 razy
Imię: Michał
Dni na nartach: 0
Czy wybierając model samochodu zdajesz się wyłącznie na sprzedawcę ? Chyba nie.

Staram się o jazdę próbną i to nie 10 minut kółko wokół dealera, ale tak trochę dłużej, żeby sprawdzić samochód w ruchu miejskim, na szosie, czy bez problemu wjeżdża do garażu (szczególnie jak garaż jest pod budynkiem - nie mam Ferrari bo mi może zawisnąć na zjeździe ;) )

Tak samo z nartami. Nie wierzę w sprzedawcę, który nie chce zarobić sprzedając narty.

Zgadzam się, że dobrze jest poczytać o nartach, wysłuchać opinii innych. Ale po tym wszystkim najlepiej jest znaleźć wypożyczalnię która taki model jaki sobie upatrzyliśmy ma (nie zajeżdżony), wziąć nartę na dzień lub dwa i pojeździć na niej. Jak będzie fun to do sklepu i kupujemy. Jak nie to szukamy dalej.

Jestem właśnie na etapie kupowania nowego sprzętu. Już wiem, że pora pożegnać się z moimi ulubionymi GS-ami.

Pojeździłem wczoraj na takich i to już nie dla mnie.

Narta na przygotowane trasy, krótki skręt na muldach wymaga ode mnie dużo wysiłku.

Testowałem także takie narty.

Tutaj miałem radość z jazdy, jedynie na stromych odcinkach (trasa 7b w Stubai'u) narta była dla mnie trochę za miękka.

Szukam dalej.

pzdr

misal

PostZamieszczono: 28 lis 2013, 11:48
Awatar użytkownika

Obrazki: 0
Podziękował : 463 razy
Otrzymał podziękowań: 311 razy
Imię: Marek
Dni na nartach: 19
Michał zerknij lub jeżeli się da to karnij się na tego typu nartkach:
nartki
Marcin ma coś z tego gatunku.
Lub na same trasy, to to:
narty na trasy

PostZamieszczono: 28 lis 2013, 13:17
Awatar użytkownika

Obrazki: 10
Podziękował : 323 razy
Otrzymał podziękowań: 340 razy
Imię: Rafał
Dni na nartach: 5
Ja tam w tym roku mam bardzo prosty sposób na wybór nart nic co kosztuje więcej niż 300 zł :) nie kupie niestety finanse nie puszczają a coś muszę kupić bo z 3 pary przez ostatnie dwa sezony złamałem, więc jeśli ktoś z kolegów ma coś na zbyciu a jeszcze w miarę na chodzie to chętnie je przytulę na razie mam na oku Salomony 24 hours.

2013/2014 - 24
2012/2013 - 29
2011/2012 - 22
2010/2011 – 33
2009/2010 – 24
2008/2009 – 25

YouTube

PostZamieszczono: 28 lis 2013, 20:17
Awatar użytkownika

Obrazki: 5
Podziękował : 499 razy
Otrzymał podziękowań: 514 razy
Imię: Michał
Dni na nartach: 0
Dzisiaj było jeżdżone to.

Super nartka, krótki, długi skręt. Nie sprawdziłem jej tylko na większych prędkościach - siadła widoczność.

Jutro dzień zaczynam (jak będzie pogoda) znowu od niej.

Bawiłem się także na takich ale mnie nie urzekły :(

Co do Dynastarów to niestety Seppi nie prowadzi tej marki :(

pzdr

misal

PostZamieszczono: 28 lis 2013, 22:58
Moderator
Awatar użytkownika

Michałek przecież Ty wiesz jakie narty chcesz!

PostZamieszczono: 29 lis 2013, 0:02
Moderator
Awatar użytkownika

Masz się zgłosić do właśnie takiego Pana z małego sklepiku (serwisu) on Ci dobierze. ;) :D
Serio.

PostZamieszczono: 29 lis 2013, 0:18

Podziękował : 172 razy
Otrzymał podziękowań: 202 razy
Imię: Mariusz
Dni na nartach: 12
Ja nie rozumiem tego problemu z doborem nart. Na wszystkich forach wiodący temat to "dylemat...". Zaawansowani wiedzą jakie narty kupić, a początkującym to wszystko jedno jakie kupią. Kupowałem narty po opisie w internecie. Wiedziałem, że nie jestem kozak i nie patrzyłem i nie patrzę na race tylko na all (round mountain) albo skicross (to takie bieda gigantki). Wszystko co do tej pory kupiłem było spoko. Większość ludzi powinna kupować narty z grupy all, bo tak naprawdę narty race to... tak jak z dużym samochodem, służą do budowania ego ;).

Za ten post autor lopatka otrzymał podziękowania - 2 aklim(29 lis 2013, 9:16), gajowy01(29 lis 2013, 0:36)
Ocena:16.67%

PostZamieszczono: 29 lis 2013, 0:19
Moderator
Awatar użytkownika

No oczywiście że tak. To nie podlega w ogóle dyskusji Łysy.

PostZamieszczono: 29 lis 2013, 0:22
Moderator
Awatar użytkownika

lopatka pisze:
Ja nie rozumiem tego problemu z doborem nart. Na wszystkich forach wiodący temat to "dylemat...". Zaawansowani wiedzą jakie narty kupić, a początkującym to wszystko jedno jakie kupią. Kupowałem narty po opisie w internecie. Wiedziałem, że nie jestem kozak i nie patrzyłem i nie patrzę na race tylko na all (round mountain) albo skicross (to takie bieda gigantki). Wszystko co do tej pory kupiłem było spoko. Większość ludzi powinna kupować narty z grupy all, bo tak naprawdę narty race to... tak jak z dużym samochodem, służą do budowania ego ;).

Nie wyobrażam siebie na jakiś klepach np. w Fugen na super twardej trasie z szybkością ... hm ...

PostZamieszczono: 29 lis 2013, 0:37

Napisałem większość, a nie wszyscy ;).
Ilu widzicie naprawdę dobrze jadących ? Większość czy mniejszość ? W tamtym roku widziałem tylko jednego gościa który jechał co chciał. W tym roku na Stubaiu było trochę trenujących na tyczkach gumiarzy. W sumie chyba 3 giganty i jeden slalom był rozstawiony. Dobrze jeździli ale tylko dwóch jechało naprawdę zaj..ie. No i fajna była jeszcze laska która jechała bez kijków i sobie tańczyła ;).
Ale szacun największy to mam dla dwóch niewidomych z Polski. Trochę jeździłem obok nich i naprawdę jechali dobrze.

PostZamieszczono: 29 lis 2013, 1:17

Lysy pisze:
lopatka pisze:
Napisałem większość, a nie wszyscy ;).
Ilu widzicie naprawdę dobrze jadących ? Większość czy mniejszość ? W tamtym roku widziałem tylko jednego gościa który jechał co chciał. W tym roku na Stubaiu było trochę trenujących na tyczkach gumiarzy. W sumie chyba 3 giganty i jeden slalom był rozstawiony. Dobrze jeździli ale tylko dwóch jechało naprawdę zaj..ie. No i fajna była jeszcze laska która jechała bez kijków i sobie tańczyła ;).
Ale szacun największy to mam dla dwóch niewidomych z Polski. Trochę jeździłem obok nich i naprawdę jechali dobrze.

Wydaje mi się , że odbiegamy całkowicie od tematu i powiedzmy sobie szczerze , że sklepowe narty z grupy Race , to po prostu lepsza konstrukcja narty dla amatora , natomiast stawianie tutaj zawodników (szkolących się na tykach) którzy tłuką na nartach komórkowych i nie mam na myśli komórek sklepowych , nie ma najmniejszego sensu , to jest całkiem inny przedział .
Nie wiem , czy kiedykolwiek miałeś okazję poślizgać się na takiej narcie , ja osobiście miałem w rękach 2x prawdziwą nartę zawodniczą i zapewniam Cię , że z wyglądu przypomina ona tylko nartę ;)

Nie napisałem, ale chodziło mi o ich wolną jazdę już po treningu. To nie byli zawodnicy z PS tylko z klubów różnych więc raczej takie komórki ze sklepu albo nawet te cywilne race. Ci najsłabsi/najmłodsi jeździli lepiej niż ja kiedykolwiek będę jeździł, ale zdecydowanie wyróżniało się dwóch.
Nie sądzę, że jakiś początkujący który ma "dylemat..." trafi na prawdziwą komórkę. Jeśli trafi na race to i tak sobie większej krzywdy nie zrobi niż na dowolnych all. Natomiast ktoś kto jest zaawansowany powinien wiedzieć na czym chce jeździć. Stąd nie rozumiem tych forumowych "dylematów...". Dalej uważam, że dla większości amatorów są narty all, a te naprawdę łatwo wybrać -> wygląd/cena +wynik z world ski test ;).

PostZamieszczono: 29 lis 2013, 11:19
Awatar użytkownika

Obrazki: 0
Podziękował : 463 razy
Otrzymał podziękowań: 311 razy
Imię: Marek
Dni na nartach: 19
Lysy pisze:
Raceman pisze:
Masz się zgłosić do właśnie takiego Pana z małego sklepiku (serwisu) on Ci dobierze. ;) :D
Serio.

Nigdy , przenigdy :D nie ma takiej opcji ...
jeśli ktoś mnie prosi pyta o dobór nart , to polecam tylko jedno - wypożyczalnie i testowanie różnych nart , nic nie zastąpi własnych odczuć .

Co niniejszym, Michał czyni! ;)

PostZamieszczono: 29 lis 2013, 14:31
Moderator
Awatar użytkownika

Cytuj:
W tamtym roku widziałem tylko jednego gościa który jechał co chciał.

Mówisz o Gajowym? Ewentualnie gdzie to było?

PostZamieszczono: 29 lis 2013, 15:23

Lysy pisze:
lopatka pisze:
Cytuj:
Nie napisałem, ale chodziło mi o ich wolną jazdę już po treningu. To nie byli zawodnicy z PS tylko z klubów różnych więc raczej takie komórki ze sklepu albo nawet te cywilne race.

Tak się składa , że wiele razy widziałem taką młodzież (teamy) ćwiczącą na tykach i nigdy nie widziałem u nich narty sklepowej , zwracam na to uwagę (takie zboczenie zawodowe);)
Cytuj:
Ci najsłabsi/najmłodsi jeździli lepiej niż ja kiedykolwiek będę jeździł, ale zdecydowanie wyróżniało się dwóch.

Widzisz , sam sobie odpowiedziałeś - ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć , Oni to robią z wielkim mozołem i to wszystko na dobrym sprzęcie tutaj nie ma kompromisów .
Cytuj:
Jeśli trafi na race to i tak sobie większej krzywdy nie zrobi niż na dowolnych all. Natomiast ktoś kto jest zaawansowany powinien wiedzieć na czym chce jeździć. Stąd nie rozumiem tych forumowych "dylematów...". Dalej uważam, że dla większości amatorów są narty all, a te naprawdę łatwo wybrać -> wygląd/cena +wynik z world ski test ;)

Nie do końca rozumiem Twój tok pojmowania nart typu Race , znam wiele osób średnio nawet bardzo średnio jeżdżących , i szczerze mówiąc każda z nich po wbiciu się w narty z wyższej półki była zaskoczona pozytywnie , często padały stwierdzenia typu : Boże na czym ja jeździłam/jeździłem do tej pory - mowa tutaj o nartach właśnie All-mountain/round .
Staram się jeździć na wszystkim co mi wpada pod buta , lubię mieć rozeznanie , ale wiem jedno prawdziwy fun daje włąśnie dobra sztywna narta Race , aha i jestem też amatorem , do dziś dnia największy problem sprawia mi jazda pługiem :D
P.s Jest jeszcze inny aspekt , ludzie (narciarze)przywiązują zbyt wielkie znaczenie samemu sprzętowi , a nie widzą potężnych braków u siebie , niestety narty nie zastąpią nauki i techniki ;)

Generalnie chodzi mi o porady na forach narciarskich. Ja np. jeżdżę wolno, na krawędzi tylko po płaskim, na stromym i twardym szuram. Idę teraz do małego sklepiku albo piszę zapytanie na forum i mówię: lubię krótki skręt, lubię prędkość, jeżdżę od 20 lat. Dostaję propozycję sportowej slalomki. Kupuję. +10 do ego. Jadę z nią w marcu do Zillertall. Tam twardo i równo jest do 11, potem jest miękki cukier. Czyli mam nartę której nie potrafię wykorzystać, po drugie warunki w jakich głównie jeżdżę nie sprzyjają jeździe na narcie sportowej. Czyli porada była bez sensu bo ja się oceniłem subiektywnie. Większość narciarzy szura na stromym i twardym ale nie potrafi się obiektywnie ocenić bo nie widzi się z boku i dla nich rady będą takie jak dla mnie slalomki. All też potrafią być sztywne, mają także drewno, tytan. Mają bardziej uniwersalne taliowanie i dlatego są bardziej uniwersalne dla większości ludzi.

Pługiem to rzadko kto teraz umie;).
Ps.
To co jest na forach narciarskich panuje też na forach foto. Mało jest o technice jazdy (technice fotografowania), a dużo jest o sprzęcie. Pytania i odpowiedzi ciągle są te same.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

{ RELATED_TOPICS }
 Tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Jak dobrać gogle narciarskie?

Snowfuny

18

7862

20 paź 2014, 15:44

W W Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Narty ALL MOUNTAIN

T0masZ

1

3726

15 gru 2018, 0:03

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Jakie narty?

bato515

1

4047

06 gru 2016, 10:40

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Narty do Freestyle

szymonkoscian

16

6375

28 lis 2015, 17:23

Olek2431 Wyświetl najnowszy post