Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Śmig - tips&tricks
PostZamieszczono: 11 kwie 2012, 6:17
Moderator
Awatar użytkownika

Obrazki: 4
Podziękował : 857 razy
Otrzymał podziękowań: 592 razy
Imię: Marcin
Dni na nartach: 1
Toz to wujek Piotrek..... :mrgreen: ;)

Wyświetl profil Prywatny album  

PostZamieszczono: 11 kwie 2012, 15:20

Podziękował : 172 razy
Otrzymał podziękowań: 202 razy
Imię: Mariusz
Dni na nartach: 12
Piotr_67 pisze:
To żeby było jeszcze weselej wklejam takie coś:

Tu jest dopiero dziwadło :mrgreen:
Spróbujcie coś tu opisać 8-) :shock: :o

Pozdrawiam

Wg mnie to jedziesz szybkim śmigiem, ale pewnie to nie jest śmig bo nie hamujesz.

Jeszcze odnośnie tych kontrowersji odnośnie śmigu na krawędziach, albo śmigu carvingowego. Ja sam sobie tego nie wymyśliłem, przeczytałem o śmigu carvingowym w książce Kuchlera (nie wiem czy to autorytet, ale parę książek napisał). Zresztą nie tylko ja i Niko30 uważamy, że jest coś takiego jak śmig na krawędziach. Przeczytajcie komentarz Mitka do jego filmu
http://www.youtube.com/watch?v=duglHU5D_m0&list=UUVS_32ZjfVgvzOlbDEdHs8Q&index=21&feature=plcp
Śmig to: seria rytmicznych skretów wykonywanych w linii spadku stoku a więc mozna sobie wyobrazic smig z oporu narta górną, dolną, skoczny, z przeciwskretu i wiele innych.
Ideałem jest smig ciety o jakim myslisz, niestety nie jestem takim kozakiem żeby pojechą smig ciety na gigantowej narcie o długości 188 cm i na stoku o nachyleniu blisko 40 stopni.
Pozdrawiam
mitek100770

Kogo jak kogo, ale Mitka nie podejrzewam o brak znajomości terminów i programu nauczania SITN.

PostZamieszczono: 11 kwie 2012, 17:03
Awatar użytkownika

Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Imię: Filip
Dni na nartach: 52
Choćby i 100 Mitków napisało,że śmigów jest wiele odmian,nie zmieni tego faktu,że śmig jest jeden.
Tytułem wstępu do filmu poniżej.
Kurzschwung-w autriackim,niemieckim i szwajcarskim programie-śmig.To ten na samym początku.
Co do reszty,sam sobie oceń.Można dodać warianty np. z jedną nartą i dwoma kijami,jednym kijem z dwoma nartami,z nartami bez kijów,na kasku ,z kaskiem,w kurtce i bez kurtki.Wtedy jak to zaakceptujesz,możesz dodać carvingowy i półkarwingowy,w lewo na krawędzi w prawo z ześlizgiem itd,itp.Pomysłowość bez granic.
Miłego oglądania.

http://www.youtube.com/watch?v=KtHWRVhu1zg

Za ten post autor filipski otrzymał podziękowania - 3 lopatka(11 kwie 2012, 17:30), Niko130(11 kwie 2012, 20:33), Raceman(12 kwie 2012, 6:14)
Ocena:25%

PostZamieszczono: 11 kwie 2012, 21:13

Obrazki: 0
Podziękował : 29 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy
[quote+"filipski"]Prawidłowo wykonany śmig rospoczyna sięę krótkim skrętem dostokowym zakończonym zejściem w dół(obniżenie pozycji) i mocnym zakrawędziowaniem.W tym momencie następuje wbicie dolnego kija.Dalej to odciążenie przez NW i rotacja stóp.Po przejściu linii spadku stoku szybkie obniżenie pozycji zakończone zakrawędziowaniem-czyli koniec skrętu to początek następnego.
No i ten ślad.Na płaskim ślizgowy(bo to NWN bez sterowania),na stromym hamujący(bo zakrawędziowanie większe,a większe bo w śmigu masz pojechać stromy odcinek z tą samą szybkością,czyli nie przyspieszać).[/quote]

Jest to definicja śmigu klasycznego. Aby cos więcej wykonać trzeba uruchomić znacznie więcej elementow: kompensację , wsparcie na kijku, skret stóp, obroty udami, ruchy przód - tył , wspólpraca z nartą (dzialanie piętek, dziobów), czucie krawędzi , jazda obślizgiem, jazda obsuwem, skoczne zmiany kąta prowadzącego nart itp.
Nie lubię dyskutować o śmigu , bo może być jeżdzony jak sytuacja wymaga lub wg fantazji narciarza. Może być piękny i bardzo kaleczony. Dlatego najlepiej definiować , ze to seria krótkich skretów (nie koniecznie w linii spadku) 2-3/sec.Kazdy z njas może mieć inne odczucia w jeżdzie smigiem w zależności od zaawansowania. Dlatego głosy będą różne. Może i dlatego z programów nauczania zniknął śmig a zastąpil go "skręt krótki".
Wczesniej pisałem że smig uważam za rodzaj skretu krótkiego.
Wklejam kilka fotek :

Obrazek

Są to pozycje między skretami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fotki pokazują jakie są róznice w śmigach w wykonaniu Bergera.
Moze być jeżdzony przez początkujących (czasami jest to doskonaly sposób na rozruszanie początkującego narciarza).

Za ten post autor Niko130 otrzymał podziękowania - 2 filipski(12 kwie 2012, 9:59), Raceman(12 kwie 2012, 6:13)
Ocena:16.67%

PostZamieszczono: 16 kwie 2012, 17:10

Obrazki: 16
Podziękował : 218 razy
Otrzymał podziękowań: 158 razy
Pozwolę sobie wkleić cytat z Niko z innego wątku (http://www.skimania.com.pl/post11142.html#p11142), gdyż dotyczy tego tematu:
Niko130 pisze:
Wzrok na wprost, głowa podniesiona, ręce szeroko, równo rozłożone, kijki kieruj zdecydowanie bliżej dziobów, w momencie wbicia (nawet imitacji) spadasz w dół . W tym samym momencie musi nastąpić ruch skrętny stóp, opadasz na krawędzie obu nart (warto nieco wczesniej opaść na krawędz narty dolnej). To recepta na dobry śmig.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3