Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Śmig - tips&tricks
PostZamieszczono: 09 kwie 2012, 1:33

Podziękował : 172 razy
Otrzymał podziękowań: 202 razy
Imię: Mariusz
Dni na nartach: 12
Niko130 pisze:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=iKafVObzJmI
To kolejny filmik (zawodnika 445), który wg Ciebie rpbi tyle błedów.
Z tego co piszesz wynika .ze nie masz pojecia o sterowaniu nartami w skrecie, jak i szukania przyspieszenia na tak płaskim stoku.
A ześlizgi, siedzenie na tyłach , wyrokowanie o napięciach, bólu , jeżdzie na granicy zmęczenia są śmieszne.
Takim skretem dzisiaj zaliczałem 700m jednorazowo (stok mial 750m).

Może nie mam, ale piszę co widzę, a nie co chciałbym widzieć. W poprzednim filmie, początek jazdy, w fazie sterowania ciało jest za bardzo z przodu, nacisk jest na przód, a powinien być na środek narty, chyba wiesz dlaczego. Potem, w wyniku wzrostu prędkości, narty go zaczynają wyprzedzać, może sobie tak jechać po tym stoczku, ale po normalnym by nie pojechał, zrobiłby jeszcze 5 skrętów i by się zatrzymał, albo wywrócił. Zostaje za nartami, bo nie nadąża za nimi. Dodatkowo skręca tułów do skrętu, a tego nie robi się w śmigu wg. mnie. Ten drugi film, to jest inny skręt też żadna rewelacja, wbija kijek bo tak w regulaminie zawodów jest, że dostanie za to punkty, chociaż wcale nie potrzebuje tego wbicia. Jedzie po gładkim bez bramek i walczy o równowagę. Wątek ten jednak dotyczy śmigu więc zostańmy przy filmikach ze śmigiem. Widzę u Ciebie dużą fascynację Azjatami (tak, tak czytam inne fora, ale to tylko do czasu kiedy to się bardziej nie rozkręci).Zwróć uwagę, że praktycznie nie istnieją w narciarstwie alpejskim i dowolnym. W alpejskim może to nie dziwić, trochę słabe warunki fizyczne, ale Alexis PINTURAULT ( w przyszłym pucharze to mój faworyt do małej kryształowej kuli w slalomie), Tessa Vorley, Lara Gut to też kruszynki, a sporo mają do powiedzenia. Natomiast w dowolnym to już trochę dziwne, że w 10 złapał się tylko jeden i to Chińczyk.
http://www.fis-ski.com/uk/disciplines/freestyle/cupstandings.html?suchen=true&suchcompetitorid=&suchseason=2012&sector=FS&suchgender=M&suchcup=WC&suchnation=&discipline=ALL&search=Search.
Azjaci, słynni są ze swojego wygimnastykowania, różnych akrobacji (sztuki walki, chińska opera itp.), a głównie robią sobie turnieje typu demo, kto zrobi najładniejszy łuczek, prawie jak kiedyś jazda techniczna w łyżwiarstwie figurowym. Jeśli tak lubisz jazdę Azjatów to poszukaj filmów (emule, torrent, może na chomiku jest) Digital Learning (trzy części) z Hisaya Sato. On sporo tych demo zawodów w Japonii wygrywał, a dodatkowo jeździł w alpejskim narciarstwie na poziomie pucharu kontynentalnego, więc trochę jeździ. I fajnie pokazuje o co chodzi, szkoda że nic nie można zrozumieć, bo po Japońsku.
Wiele tego nie ma na YT, ale tutaj mały przykład
http://www.youtube.com/watch?v=A09W2OwbJLE
Tutaj zobacz co powinno być wykonane w fazie przejścia żeby nie zrobiło się krzesełko
http://www.youtube.com/watch?v=BToYX1r8Bo4
Pullin feet back, oznacza cofnięcie stóp, cofnięcie pod tyłek. Jeździec z poprzedniego filmu tego nie wykonuje i wisi na kolanach, stoku o długości 100 metrów by w ten sposób nie pokonał. Stoku, a nie płaskiego krótkiego odcinka. Ostatnie 2 skręty już został za nartami, ma rozwarty kąt między golenią i udem, to dla niego za szybko, szkoda, że film się urywa, ja stawiam, że walnął dzwona. Wcześniej pisałem, że taki skręt to może 2-3 mi się uda bo właśnie dla mnie też robi się za szybko i gubię rytm. Kiedyś się tego nauczę, ale teraz to mi nie wychodzi. Twoją jazdę śmigiem ciętym, chętnie bym zobaczył, ale w Karkonosze to stanowczo za daleko.

PostZamieszczono: 09 kwie 2012, 9:20
Awatar użytkownika

Obrazki: 31
Podziękował : 164 razy
Otrzymał podziękowań: 343 razy
Imię: tadeusz
Dni na nartach: 0
Nie jestem fachowcem, ale też widzę, że...
lopatka pisze:
jedzie ciałem przed nartami i łapie ześlizg.

Tutaj, w 22s widać to doskonale

Obrazek

Cytuj:
W Karkonosze mam prawie tyle co w Alpy

eee, chyba bliżej :mrgreen:

Cytuj:
wolę jednak Alpy. Zapraszam w przyszłym sezonie w Alpy :)

ja też wolę i też zapraszam :mrgreen:

Sezon 2012/2013 - 4

Wyświetl profil Prywatny album  

PostZamieszczono: 09 kwie 2012, 15:07

Obrazki: 0
Podziękował : 29 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy
[code="tadek49]Tutaj, w 22s widać to doskonale[/code]

Każdy widzi co chce widzieć. Twój skręt jest bardzo plytki i tam wszelkie obslizgi jest widać doskonale.
Facet na filmie tnie wiraż bardzo głęboki, jego dzioby nart przecinają linię spadku niemal po kątem45-50**. To co określasz zeslizgiem jest o śniegopusz który przy cięciu sniegu musi powstać, ponieważ narta ciągle zmiena położenie wzg kamery i ze sladu ciętego wyrzuca snieg powstaje wrazenie puszczania narty dolnej. Nic z tych rzeczy . Obserwuj dzioby , jak zmieniają polożenie.
Zawodnicy mają za zadanie wykonywać szereg ewolucji. Glębokość skrętu sie ciągla zmienia.
Pozniejsze skręty są bardziej płytkie i częstsze.

PostZamieszczono: 09 kwie 2012, 18:50
Awatar użytkownika

Zamieszczam filmik na zmniejszonych obrotach.

Cytuj:
Każdy widzi co chce widzieć.

Widzę, że w prawym skręcie dolna narta mu się uślizguje, czyż nie?

Sezon 2012/2013 - 4

PostZamieszczono: 09 kwie 2012, 20:50

Podziękował : 29 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy
Cytuj:

Tak wygląda.
Ale nie bierzesz pod uwagę dwóch rzeczy . Blędu kamery (ważny jest kierunek) i glebokością skretu jaki wykonuje zawodnik.
Kamera patrzy z "lewej strony" , łuk jest głęboki ., Dzioby podążają po łuku i piętki podązają po łuku. Jest skret ciety, ale kamera będzie widziała "zachodzace tyly".
Proszę oglądnij filmik szkoleniowy , w którym pokazują liczne sposoby działania na narty w skręcie. Pokazują to na poziomie postawowym, zaawansowanym , eksperckim i zawodniczym.
http://vimeo.com/6595337

Ten film dedykuję ŁOPATCE, który chce jazdę smigiem uproscić do jednego sposobu. W zależnosci od sytuacji film pokazuje jak róznorodnie (też w zależno0sci od umiejętności) go wykonują narciarze.
Na wielu fragmentach filmu ,można zobaczyć to "zachodzenie tylów".
Roztrząsanie czy zawodnik 445 obśliznąl skręt czy nie jest bez sensu. Wskaż mi bezbłędny przejazd zawodników PS. Nie ma takich. Im wolniejsze tempo tym więcej widzisz (pracę nart, która drga, reakcję sniegu na narty itp).Niektórzy nie lubią oglądać filmu z taką frekwencją, nie potrafia odczytać ruchu.
Warto zauważyć (albo mi sie zdaje), że pierwsze skręty są wykonywane na podlużnym garbie, snieg jest miękki. W takich przypadkach to jest normalne, że podłoże (może nie być jednorodne - jak na betonie)może nie wytrzymywać naporu krawędzi i puszcza.

Dorzucam (edycja) filmik, ktory jest na temat "zludzenie obslizgu"
http://www.youtube.com/watch?list=PL739 ... TszH9Yq-wU

PostZamieszczono: 09 kwie 2012, 23:16

Niko130 pisze:
Cytuj:

Tak wygląda.
Ale nie bierzesz pod uwagę dwóch rzeczy . Blędu kamery (ważny jest kierunek) i glebokością skretu jaki wykonuje zawodnik.
Kamera patrzy z "lewej strony" , łuk jest głęboki ., Dzioby podążają po łuku i piętki podązają po łuku. Jest skret ciety, ale kamera będzie widziała "zachodzace tyly".
Proszę oglądnij filmik szkoleniowy , w którym pokazują liczne sposoby działania na narty w skręcie. Pokazują to na poziomie postawowym, zaawansowanym , eksperckim i zawodniczym.
http://vimeo.com/6595337

Ten film dedykuję ŁOPATCE, który chce jazdę smigiem uproscić do jednego sposobu. W zależnosci od sytuacji film pokazuje jak róznorodnie (też w zależno0sci od umiejętności) go wykonują narciarze.
Na wielu fragmentach filmu ,można zobaczyć to "zachodzenie tylów".
Roztrząsanie czy zawodnik 445 obśliznąl skręt czy nie jest bez sensu. Wskaż mi bezbłędny przejazd zawodników PS. Nie ma takich. Im wolniejsze tempo tym więcej widzisz (pracę nart, która drga, reakcję sniegu na narty itp).Niektórzy nie lubią oglądać filmu z taką frekwencją, nie potrafia odczytać ruchu.
Warto zauważyć (albo mi sie zdaje), że pierwsze skręty są wykonywane na podlużnym garbie, snieg jest miękki. W takich przypadkach to jest normalne, że podłoże (może nie być jednorodne - jak na betonie)może nie wytrzymywać naporu krawędzi i puszcza.

Dorzucam (edycja) filmik, ktory jest na temat "zludzenie obslizgu"
http://www.youtube.com/watch?list=PL739 ... TszH9Yq-wU

Dziękuję za dedykację. Sprawdź teraz na filmie z DreamSkier który zacytowałeś, że ten zawodnik nie dopuszcza, żeby zrobiło mu się krzesełko, dlatego tych skrętów może zrobić bardzo dużo, a ten poprzedni to się zwyczajnie wywali. Zwróć jeszcze na uwagę na pchanie nóg do środka skrętu, to zapobiega temu, żeby narty nie zostawały z tyłu w fazie prowadzenia. Tamten zawodnik robił te elementy źle i nie rozumiem dlaczego tak zawzięcie bronisz tego bezimiennego Azjaty. On i tak jedzie na poziomie którego ja nigdy nie osiągnę, ale nie stawiaj za wzór jazdy która zawiera błędy, szczególnie błąd zostania za nartami.
Co innego jazda ludzi z DreamSkier. Oni jadą idealnie i tyle. Można się na nich gapić godzinami.

PostZamieszczono: 10 kwie 2012, 11:07

Obrazki: 16
Podziękował : 218 razy
Otrzymał podziękowań: 158 razy
michalk pisze:
Ravick co masz na myśli pisząc dziecko carvingu?? Chodzi o to, że przed nartami taliowanymi nie umiałeś jeździć i nie miałeś nigdy 'ołówków' na nogach?

Miałem kiedyś polsporty z wiązaniami na sprężynie i zjeżdżałem na nich jednej zimy (a może i przez dwie :lol: ) z wału przeciwpowodziowego na kreskę, a i czasem jak się udało to "pługiem", więc w sumie można powiedzieć, że umiałem jeździć wcześniej ;) .
Tym nie mniej moja prawdziwa przygoda z nartami zaczęła się dopiero w epoce nart taliowanych i to już mocno taliowanych, co nie przeszkadza mi męczyć śnieg na różne sposoby (stąd moje pytania odnośnie śmigu).

PostZamieszczono: 10 kwie 2012, 13:27
Awatar użytkownika

Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Imię: Filip
Dni na nartach: 52
Proponuje przeanalizować sobie poniższy film.Dlaczego?
Po pierwsze metodyka.
Po drugie,i najważniejsze-tu jest pokazany śmig.W większości przywoływanych filmów śmigu było na lekarstwo-za to bardzo dużo krótkigo skrętu.
W śmigu najważniejszą sprawą jest brak fazy sterowania skrętem.Potem rytm,frontalne ustawienieDO LINII SPATKU,poszerzenie ramion itd.
Teraz sprawa śladu.Zarówno w naszej,jak i austiackiej,francuskiej i w każdej innej szkole w śmigu ślad jest ślizgowy,na stromych stokach hamujący.Więc nie można śmigu pojechać tylko na krawędziach.Taka jazda jest na filmie-kompensacyjny skręt,ale to już nie jest śmig-tylko short tourn,skręt krótki.
Krawędzie owszem,jako odbicie-impuls do kolejnego skrętu składającego się z dwóch faz :zapoczątkownia skrętu i przejścia linii spadku stoku.Owszem jest zakończenie skrętu,właśnie przez gwałtowne dociążenie i zakrawędziowanie,tylko,że jest to też pierwsza faza kolejnego skrętu.
Polecam oglądnięcie tego filmiku(już trochę starego) i podyskutowania o śmigu,a nie o krótkim skręcie.:
http://www.youtube.com/watch?v=UrDol3F2 ... re=related

Za ten post autor filipski otrzymał podziękowania - 5 gajowy01(10 kwie 2012, 13:49), mareknot(10 kwie 2012, 14:42), mihumor(10 kwie 2012, 14:40), Raceman(10 kwie 2012, 14:18), ravick97(10 kwie 2012, 14:04)
Ocena:41.67%

PostZamieszczono: 10 kwie 2012, 14:40

Podziękował : 84 razy
Otrzymał podziękowań: 92 razy
filipski - dobry filmik, mam jednak wrażenie, że ten śmig to też jest taki trochę modernistyczny, demonstrator i owszem jedzie śmigiem ale o momentu zakrawędziowania narty wyjazd ze skrętu jest jak w skręcie krótkim, tu wydaje mi się, ze korzysta w geometrii i właściwości nart, jedzie mniej na krawędzi niż w poprzenich filmach tu wrzucanych niemniej jedzie na niej całkiem sporo - dla mnie to takie trochę połączenie technik i taki śmig nowoczesny a nie klasyczny, ja to nazywam mieszaniem technik - nie żeby mi się nie podobało bo bardzo lubię i cenię taką jazdę sam starając się zmierzać w tym kierunku. Wydaje mi się zresztą, ze na nartach silnie taliowanych ciężko pojechać czysty, klasyczny śmig, wymaga to dużej stromizny (wariant hamujący) lub bardzo miękkich warunków by narty zupełnie nie łapały krawędzi.

PostZamieszczono: 10 kwie 2012, 16:14

filipski pisze:
Proponuje przeanalizować sobie poniższy film.Dlaczego?
Po pierwsze metodyka.
Po drugie,i najważniejsze-tu jest pokazany śmig.W większości przywoływanych filmów śmigu było na lekarstwo-za to bardzo dużo krótkigo skrętu.
W śmigu najważniejszą sprawą jest brak fazy sterowania skrętem.Potem rytm,frontalne ustawienieDO LINII SPATKU,poszerzenie ramion itd.
Teraz sprawa śladu.Zarówno w naszej,jak i austiackiej,francuskiej i w każdej innej szkole w śmigu ślad jest ślizgowy,na stromych stokach hamujący.Więc nie można śmigu pojechać tylko na krawędziach.Taka jazda jest na filmie-kompensacyjny skręt,ale to już nie jest śmig-tylko short tourn,skręt krótki.
Krawędzie owszem,jako odbicie-impuls do kolejnego skrętu składającego się z dwóch faz :zapoczątkownia skrętu i przejścia linii spadku stoku.Owszem jest zakończenie skrętu,właśnie przez gwałtowne dociążenie i zakrawędziowanie,tylko,że jest to też pierwsza faza kolejnego skrętu.
Polecam oglądnięcie tego filmiku(już trochę starego) i podyskutowania o śmigu,a nie o krótkim skręcie.:
http://www.youtube.com/watch?v=UrDol3F2 ... re=related

To w takim razie co to jest za skręt
http://www.youtube.com/watch?v=DVHmqgSEOwA
i tutaj
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=5YbLCw5q4Eo#t=19s ?

Tutaj jest coś co ja uważam za krótki skręt
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=97yFj5nCDJg#t=13s
a tutaj coś co uważam za śmig klasyczny, chociaż nazywany jest w tym filmie klasycznym krótkim skrętem.
http://www.youtube.com/watch?v=mlbz26hAeWk&feature=relmfu
W tej definicji śmigu o której ja czytałem była mowa, że jest to seria szybkich, rytmicznych skrętów wykonana w linii spadku, ale nie było tam wspomniane od tym, że to ma być z ześlizgiem.
Więc nie wiem jak to w końcu jest.

PostZamieszczono: 10 kwie 2012, 17:29
Awatar użytkownika

Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Imię: Filip
Dni na nartach: 52
W pierwszym filmie masz krótki skręt jechany czysto na krawędziach.Nawet w tytule(tylko nie w polskim tłumaczeniu tego co wrzucił ten film na YT)jest short carving tourns.
W drugim filmie śmig od strony frontalnej-42-45 sek filmu.
Trzeci film znów krótki skręt slalomowy,raz blisko linii spadku,raz bardziej podkręcony.
Czwarty film z Bergerem-to jest jak najbardziej to o co chodzi w tym temacie-śmig.
Co do definicji:seria rytmicznych skrętów w określonym tempie,bez fazy sterowania ,wykonywanych blisko linii spadku stoku..
Prawidłowo wykonany śmig rospoczyna sięę krótkim skrętem dostokowym zakończonym zejściem w dół(obniżenie pozycji) i mocnym zakrawędziowaniem.W tym momencie następuje wbicie dolnego kija.Dalej to odciążenie przez NW i rotacja stóp.Po przejściu linii spadku stoku szybkie obniżenie pozycji zakończone zakrawędziowaniem-czyli koniec skrętu to początek następnego.
No i ten ślad.Na płaskim ślizgowy(bo to NWN bez sterowania),na stromym hamujący(bo zakrawędziowanie większe,a większe bo w śmigu masz pojechać stromy odcinek z tą samą szybkością,czyli nie przyspieszać).

PostZamieszczono: 10 kwie 2012, 17:59

filipski pisze:
W pierwszym filmie masz krótki skręt jechany czysto na krawędziach.Nawet w tytule(tylko nie w polskim tłumaczeniu tego co wrzucił ten film na YT)jest short carving tourns.
W drugim filmie śmig od strony frontalnej-42-45 sek filmu.
Trzeci film znów krótki skręt slalomowy,raz blisko linii spadku,raz bardziej podkręcony.
Czwarty film z Bergerem-to jest jak najbardziej to o co chodzi w tym temacie-śmig.
Co do definicji:seria rytmicznych skrętów w określonym tempie,bez fazy sterowania ,wykonywanych blisko linii spadku stoku..
Prawidłowo wykonany śmig rospoczyna sięę krótkim skrętem dostokowym zakończonym zejściem w dół(obniżenie pozycji) i mocnym zakrawędziowaniem.W tym momencie następuje wbicie dolnego kija.Dalej to odciążenie przez NW i rotacja stóp.Po przejściu linii spadku stoku szybkie obniżenie pozycji zakończone zakrawędziowaniem-czyli koniec skrętu to początek następnego.
No i ten ślad.Na płaskim ślizgowy(bo to NWN bez sterowania),na stromym hamujący(bo zakrawędziowanie większe,a większe bo w śmigu masz pojechać stromy odcinek z tą samą szybkością,czyli nie przyspieszać).

Ok, nie będę się spierał, bo nie mam za dużo argumentów. Dodam tylko, że mam cały ten film z Bergerem i tam nie ma w tytułach rozdziałów nic o śmigu (nie wiem jak to miało by być przetłumaczone po angielsku, short skidded turn ?). Jest tam tylko Basic Short, Classic Short i Short Carving, Exercises i Movement.

PostZamieszczono: 10 kwie 2012, 19:55
Awatar użytkownika

Podziękował : 151 razy
Otrzymał podziękowań: 219 razy
Imię: Piotr
Dni na nartach: 2
To żeby było jeszcze weselej wklejam takie coś:

Tu jest dopiero dziwadło :mrgreen:
Spróbujcie coś tu opisać 8-) :shock: :o

Pozdrawiam

PostZamieszczono: 10 kwie 2012, 20:21
Awatar użytkownika

Coś mi to przypomina :lol: :lol: :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=Y7Tv50oi ... page#t=67s

Sezon 2012/2013 - 4

PostZamieszczono: 10 kwie 2012, 21:08
Awatar użytkownika

Obrazki: 25
Podziękował : 405 razy
Otrzymał podziękowań: 445 razy
Imię: Michał
DreamSkier w wydaniu lokalnym :), fajnie ktoś zamiata nartami po stoku :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna