Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Livigno - opinie i doświadczenia
PostZamieszczono: 20 lis 2014, 16:11
Offline

Rejestracja: 17 lis 2014, 10:37
Posty: 3
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Uff no to mi ulżyło :) Mam jeszcze jedno pytanie czy organizujecie takie wyjazdy na własną rękę czy korzystacie z ofert wyjazdów?




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
 Tytuł: Re: Livigno - opinie i doświadczenia
PostZamieszczono: 20 lis 2014, 16:25
Offline

Rejestracja: 23 gru 2010, 12:06
Posty: 94
Podziękował : 9 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy
michalk pisze:
Fakt na mottolino wyciągi i trasy sa całkiem sensownie skonfigurowane ( no poza jednym zabytkiem ale juz niedzialajacym ;) ), jakbym sie miał czepiać na sile to powinni wymienić gondolę na carosello i krzesełko blesaccia I bo sie strasznie wleką. I zrobić po środku trasę na sam dół z wyciągiem ;)

Z tymi inwestycjami w Livigno jest trochę problem. Oczywiście finansowy - tyle, że nie chodzi o brak kasy a o podział w partycypacji w kosztach i zyskach. Jak byłem kilka lat temu to właściciel kwatery nam tłumaczył. Z tego co zrozumiałem to Mottolino zarządza ktoś inny i Carosello też inna spółka. Wiadomo, że kasą ze skipassów jakoś tam się dzielą. Wiadomo też, że Carosello wymaga doinwestowania (chociaż teraz znacznie się poprawiło) a co za tym idzie spółka nią zarządzająca chciałaby inaczej partycypować w zyskach ze skipassów. Tak to mniej więcej z mojej wiedzy wygląda. A że w środku wioski przydałaby się trasa po stronie Caroselol do góry i wyciąg to fakt. Może dożyjemy.
Pozdrawiam.





Za ten post autor lokiec3 otrzymał podziękowanie od gajowy01(20 lis 2014, 20:51)
Ocena:8.33%
 
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
 Tytuł: Re: Livigno - opinie i doświadczenia
PostZamieszczono: 20 lis 2014, 18:59
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 kwie 2011, 17:21
Posty: 1358
Obrazki: 25
Lokalizacja: Kraków/Rząska
Podziękował : 405 razy
Otrzymał podziękowań: 445 razy
Imię: Michał
Dni na nartach: 0
Zgadza sie ze to osobne firmy to widać :). Gondolę powinni zmodernizować zdecydowanie :) z szerokimi deskami powyzej 4 osób w środku to sie robi masakra ;). Same końcówki tras z carosello tez powinny być przeprofilowane nawet ze względu bezpieczeństwa. Mi to nie przeszkadza niby ;) ale mogło by być lepiej. Co nie zmienia faktu, ze i tak tam pojadę ... Prędzej czy pózniej :)




Na górę
 Wyświetl profil Prywatny album  
 
 
 Tytuł: Re: Livigno - opinie i doświadczenia
PostZamieszczono: 20 lis 2014, 19:46
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 maja 2011, 14:03
Posty: 1186
Obrazki: 0
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 463 razy
Otrzymał podziękowań: 311 razy
Imię: Marek
Dni na nartach: 19
Maniak! ;)





Za ten post autor mareknot otrzymał podziękowanie od gajowy01(20 lis 2014, 20:51)
Ocena:8.33%
 
Na górę
 Wyświetl profil Prywatny album  
 
 
 Tytuł: Re: Livigno - opinie i doświadczenia
PostZamieszczono: 20 lis 2014, 22:16
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 kwie 2011, 17:21
Posty: 1358
Obrazki: 25
Lokalizacja: Kraków/Rząska
Podziękował : 405 razy
Otrzymał podziękowań: 445 razy
Imię: Michał
Dni na nartach: 0
Jakąś obsesję trzeba w życiu mieć żeby nie było nudno... :)




Na górę
 Wyświetl profil Prywatny album  
 
 
 Tytuł: Re: Livigno - opinie i doświadczenia
PostZamieszczono: 21 lis 2014, 23:58
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 sty 2011, 2:57
Posty: 1251
Obrazki: 55
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 757 razy
Otrzymał podziękowań: 525 razy
Imię: Krzych
Dni na nartach: 1
ruperto pisze:
Uff no to mi ulżyło :) Mam jeszcze jedno pytanie czy organizujecie takie wyjazdy na własną rękę czy korzystacie z ofert wyjazdów?


Różnie... myślę, że dla ciebie, zwłaszcza w wypadku Livingo, zwłaszcza na free ski - o wiele prościej będzie skorzystać z czyjejś oferty.
Różnicy w cenie raczej nie będzie, jeśli już to minimalna - a zaoszczedzisz czas, zwłaszcza, że nie masz doświadczenia.

...trochę inaczej jest w innych okresach czy innych ośrodkach, ale to osobny temat.




Na górę
 Wyświetl profil Prywatny album  
 
 
 Tytuł: Re: Livigno - opinie i doświadczenia
PostZamieszczono: 27 sie 2015, 13:00
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 kwie 2011, 17:21
Posty: 1358
Obrazki: 25
Lokalizacja: Kraków/Rząska
Podziękował : 405 razy
Otrzymał podziękowań: 445 razy
Imię: Michał
Dni na nartach: 0
Kolejny nowy wyciąg w Livigno
http://www.mottolino.com/en/blog/new-li ... es-reality
tym razem zdecydowanie dłuższy z większym przewyższeniem i co najważniejsze wysoko i w naprawdę ciekawym terenie! Nie ma na razie informacji jak i ile poprowadzą tras, terenu do jazdy jest tam naprawdę dużo i kilka wariantów spokojnie można przygotować. W powiększenie terenu o 30% to tak średnio wierzę, lekki marketing medialny wg. mnie, ale może ....
Jako ciekawostka to teren w którym budują wyciąg był do tej pory dostępny do jazdy poza trasowej z przewodnikami a sama dolina była strefą ciszy i objęta jakąś ochroną - więc albo nie mają tam nawiedzonych "ekologów" albo wywieźli ich w góry i zasypali pod kamieniami 8-).





Za ten post autor michalk otrzymał podziękowania - 2 gajowy01(08 wrz 2015, 15:42), jabol(27 sie 2015, 14:00)
Ocena:16.67%
 
Na górę
 Wyświetl profil Prywatny album  
 
 
 Tytuł: Re: Livigno - opinie i doświadczenia
PostZamieszczono: 27 sie 2015, 14:13
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 gru 2010, 12:59
Posty: 375
Obrazki: 20
Podziękował : 81 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy
Imię: Jan
Dni na nartach: 35
michalk pisze:
Kolejny nowy wyciąg w Livigno.


ciekawie to wygląda
Ostatnio byłem tam jeszcze gdy były LIRY i pamiętam
że jeździliśmy w puchu do tej doliny ale zbyt stromo nie było
potem wracaliśmy stopem do Trepalle.
Widzę że rozebrali stare krzesła, które jechały pół godziny

Obrazek

Był jeszcze projekt połączenia Monte dela Neve z St.Rocco w dolinie
(namalowałem na czerwono) tak by nie trzeba było jeździć autobusem
na drugą stronę.
Trzeba będzie kiedyś jeszcze Livigno powtórzyć


.





Za ten post autor jabol otrzymał podziękowanie od gajowy01(08 wrz 2015, 15:41)
Ocena:8.33%
 
Na górę
 Wyświetl profil Prywatny album  
 
 
 Tytuł: Re: Livigno - opinie i doświadczenia
PostZamieszczono: 27 sie 2015, 16:16
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 kwie 2011, 17:21
Posty: 1358
Obrazki: 25
Lokalizacja: Kraków/Rząska
Podziękował : 405 razy
Otrzymał podziękowań: 445 razy
Imię: Michał
Dni na nartach: 0
Zależy w którym miejscu, możliwości zjazdów jest naprawdę dużo, od stromych ścian do szerokich pół gdzie po prostu jedziesz i cieszysz sie śniegiem :).
Połączenie busami pomiędzy Teoloą a San rocco jest całkiem OK ( jakieś 100 m z buta trzeba tylko przejść ;)), ale gdyby pod tym wyciągiem były dodatkowe trasy to otwieralo by całkiem spore możliwości. O ile wycięli by drzewa po tamtej stronie :)




Na górę
 Wyświetl profil Prywatny album  
 
 
 Tytuł: Re: Livigno - opinie i doświadczenia
PostZamieszczono: 22 wrz 2015, 16:43
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 sty 2011, 2:57
Posty: 1251
Obrazki: 55
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 757 razy
Otrzymał podziękowań: 525 razy
Imię: Krzych
Dni na nartach: 1
michalk pisze:
Kolejny nowy wyciąg w Livigno http://www.mottolino.com/en/blog/new-li ... es-reality
tym razem zdecydowanie dłuższy z większym przewyższeniem i co najważniejsze wysoko i w naprawdę ciekawym terenie! Nie ma na razie informacji jak i ile poprowadzą tras, terenu do jazdy jest tam naprawdę dużo i kilka wariantów spokojnie można przygotować. W powiększenie terenu o 30% to tak średnio wierzę, lekki marketing medialny wg. mnie, ale może ....


Muszę przyznać, że wygląda to na dobry pomysł, fajną inwestycję - do tego po kilku latach bezruchu, przerwanego tylko demontażem mojego ulubionego "starucha" - wyciągu na Monte della Neve :)
Wiem że coś tam niby zbudowali w ostatnich latach, ale miałem wrażenie, że tak na alibi trochę - bo coś tam powstało w rejonie Costaccia, ale jakieś takie małe, bez sensu :)

Tu wygląda z wykopem, nowy teren itd. ...dziwię się tylko, że nie próbują dociągnąć tego do drogi, tej na Bormio. Wtedy ośrodek byłby łatwiej dostępny z innych miejsc - przecież za Trepalle też są kwatery itd. No, ale może się nie da - nie pamiętam aż tak dokladnie terenu.

30%? ...hmm, biorąc pod uwagę, że Mottolino i Carosello to są osobne ośrodki - to może być tak, że Mottolino wzrosłoby o 30% przy dobrym układzie?

michalk pisze:
Jako ciekawostka to teren w którym budują wyciąg był do tej pory dostępny do jazdy poza trasowej z przewodnikami a sama dolina była strefą ciszy i objęta jakąś ochroną - więc albo nie mają tam nawiedzonych "ekologów" albo wywieźli ich w góry i zasypali pod kamieniami 8-).


...albo po bożemu przeprowadzili całą procedurę, badania wpływu na środowisko itp. itd. - bo tak się to tam robi, na pewno w Austrii.




Na górę
 Wyświetl profil Prywatny album  
 
 
 Tytuł: Re: Livigno - opinie i doświadczenia
PostZamieszczono: 23 wrz 2015, 11:18
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 kwie 2011, 17:21
Posty: 1358
Obrazki: 25
Lokalizacja: Kraków/Rząska
Podziękował : 405 razy
Otrzymał podziękowań: 445 razy
Imię: Michał
Dni na nartach: 0
gajowy01 pisze:
Muszę przyznać, że wygląda to na dobry pomysł, fajną inwestycję - do tego po kilku latach bezruchu, przerwanego tylko demontażem mojego ulubionego "starucha" - wyciągu na Monte della Neve :)
- wyciąg LEGENDA wrażenia nie do zapomnienia, jechałem nim tylko RAZ, zawsze później patrzyłem z uśmiechem i politowaniem na ludzi stojących do jazdy nim ... no ale każdy musi zapłacić frycowe i swoje odcierpieć 8-).
gajowy01 pisze:
Wiem że coś tam niby zbudowali w ostatnich latach, ale miałem wrażenie, że tak na alibi trochę - bo coś tam powstało w rejonie Costaccia, ale jakieś takie małe, bez sensu :)
- że trochę małe to się zodzę, że bez sensu to nie do końca:
- dla osób słabo jeżdżących, dla dzieciaków to tam jest fajna i łatwa jazda i to do samego dołu. Szczególnie że zjazd z Costacci po południu najczęściej był w makabrycznym stanie (co dziwne odcinek płaskiego przejazdu przezlas :/ i ostatni stromszy fragment do głównej gondoli)
- przy złej pogodzie to jedyna alternatywa na jakąkolwiek sensowną jazdę w tamtym rejonie, na górze na Costacci jest co prawda łatwa niebieska trasa ale akurat na niej po południu zawsze potrafiło cholernie wiać i robiła się masakra. Pozostała cześć przy niskim pułapie chmur lub mgle no cóż jest niewidoczna, brak jakichkolwiek punktów odniesienia i robi się ciężko.

gajowy01 pisze:
Tu wygląda z wykopem, nowy teren itd. ...dziwię się tylko, że nie próbują dociągnąć tego do drogi, tej na Bormio. Wtedy ośrodek byłby łatwiej dostępny z innych miejsc - przecież za Trepalle też są kwatery itd. No, ale może się nie da - nie pamiętam aż tak dokladnie terenu.
to nie ten rejon :) do drogi jest jeszcze spory kawałek, do kwater na Trepalle jeszcze dalej i troszkę wyżej, zresztą tam już jest wyciąg. Dnem doliny do drogi da się zjechać, ale bus z Bormio jeździ tylko o okreslonych godzinach i dużo rzadziej niż pozostałe.

gajowy01 pisze:
30%? ...hmm, biorąc pod uwagę, że Mottolino i Carosello to są osobne ośrodki - to może być tak, że Mottolino wzrosłoby o 30% przy dobrym układzie?
sam się zastanawiam nad tym, Mottolino to jest naprawdę kawał górki, ratraki ubijają tam hektary. Jeżeli mieli by to powiększyć o 1/3 to było by to naprawdę dużo. Miejsca tam jest więc może...




Na górę
 Wyświetl profil Prywatny album  
 
 
 Tytuł: Re: Livigno - opinie i doświadczenia
PostZamieszczono: 29 paź 2015, 15:56
Offline

Rejestracja: 29 paź 2015, 15:47
Posty: 1
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dni na nartach: 0
A co powiecie na Fatbike (...)
W tym roku chciałbym się tam wybrać i spróbować jazdy n a tym dziwnym rowerze po śniegu. Tylko trasa ma 20 km nie wiem, czy dam radę. Próbował już ktoś czegoś podobnego? Jak się do tego przygotować, polecilibyście jakieś specjalne ćwiczenia? A, no i poradę, czy na to iść, czy nie. Bo mam dylemat. Będę wdzięczny za odpowiedź. Podrawiam




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
 Tytuł: Re: Livigno - opinie i doświadczenia
PostZamieszczono: 29 paź 2015, 17:36
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 sty 2011, 2:57
Posty: 1251
Obrazki: 55
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 757 razy
Otrzymał podziękowań: 525 razy
Imię: Krzych
Dni na nartach: 1
Anderek pisze:
A co powiecie na Fatbike (...)
W tym roku chciałbym się tam wybrać i spróbować jazdy n a tym dziwnym rowerze po śniegu. Tylko trasa ma 20 km nie wiem, czy dam radę. Próbował już ktoś czegoś podobnego? Jak się do tego przygotować, polecilibyście jakieś specjalne ćwiczenia? A, no i poradę, czy na to iść, czy nie. Bo mam dylemat. Będę wdzięczny za odpowiedź. Podrawiam


Najpierw może spróbuj rowerem po śniegu, potem fatbike'a ...a potem ew. rozważaj czy jechać tu czy tam.
Nie musisz zaraz zaczynać od Livigno, ...no i raczej też nie od spamowania znanym portalem :)





Za ten post autor gajowy01 otrzymał podziękowanie od mitek(30 paź 2015, 0:55)
Ocena:8.33%
 
Na górę
 Wyświetl profil Prywatny album  
 
 
 Tytuł: Re: Livigno - opinie i doświadczenia
PostZamieszczono: 18 lis 2015, 16:52
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 kwie 2011, 17:21
Posty: 1358
Obrazki: 25
Lokalizacja: Kraków/Rząska
Podziękował : 405 razy
Otrzymał podziękowań: 445 razy
Imię: Michał
Dni na nartach: 0
No i prace przy wyciągu wstrzymane do 15.02.2015 - w tym sezonie nici z inwestycji - lokalni aktywiści ekologiczni doszli do głosu :) - nie wklejam tłumaczenia bo wychodzą straszne bzdury.

http://www.mottolino.com/en/blog/vallac ... en-stopped

"The building works for the new chairlift Vallaccia were stopped once again due to a hearing adjournment to the 15th of February 2016 ordered by the Regional Administrative Court. For the upcoming winter season there won’t be the long waited expansion of Livigno ski area: a missed chance not only for the company, but for the entire destination, too-

A procedure that started 7 years ago, and the final approval that was received in July 2014 by the Italian Council of Ministers, but also many attacks by “Legambiente”. Among the accusations there is also the alleged SIC devastation (Site of Community Interest), but it hasn’t been explained that the area belonging to the site is very small, an infinitesimal percentage, and it is placed close to the existing man made environment.

Mottolino CEO declares “On a projectual basis, the chairlft should have its departure at 2079 m asl, a length of 1848 m and a vertical drop of 638 m. It is, in first place, a lift that can only be reached “skis on” being connected to the ski area with a slope. This aspect gives evidence to the reduced environmental impact, given that it is not a communication lift with consequent and needed parking sites located at the bottom of it. The area concerned by the lift is free of woods and no tree cuts is planned. On a dirt moving point of view, no stripping are planned, if not in the proximity of the construction site of the lift departure and arrival areas.

Work has been carried out carefully and the planned compensation will be implemented; Mottolino has always been working towards the sustainable development of tourism and certainly not in the direction of damaging the environment, that we love and respect as a valuable asset”."




Na górę
 Wyświetl profil Prywatny album  
 
 
 Tytuł: Re: Livigno - opinie i doświadczenia
PostZamieszczono: 25 sty 2016, 21:15
Offline

Rejestracja: 25 sty 2016, 21:14
Posty: 2
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Jest ktoś kto jechał/jedzie do Livigno w tym sezonie? Jak dalej tam z cenami ? Duzo chyba sie nie pozmienialo?




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  

  stat4u

  Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów

Powered by phpBB © 2007 Group